Естонското разузнаване съобщава в седмичната си сводка от военните действия в Украйна, че ситуацията е тежка. Руските войски понасят значителни загуби, въпреки че имат известни успехи. В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) изпитват недостиг на боеприпаси, предава ERR.

"На фронта в Украйна броят на нападенията (до 90 нападения на ден) от страна на Въоръжените сили на Руската федерация (ВС РФ) по всички фронтове се увеличи през последните дни", пише "Фокус".

Русия има някои успехи. Тя направи тактически пробив северозападно от Авдеевка и също така напредна с 5 км. Въоръжените сили на РФ продължават да оказват натиск върху района на Часов Яр, където са напреднали по южния фланг.

Честите атаки и задържането на оперативния темп показват, че Въоръжените сили на РФ поддържат инициативата, което поставя Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в трудно положение. ВСУ се нуждаят от подкрепа от западните си партньори, а недостигът на боеприпаси е приоритет.

Не се наблюдава непланирано отстъпление на ВСУ или пробив на фронтовата линия. Украйна е принудена постепенно да отстъпи контрола си върху територии, където няма подготвени отбранителни позиции или възможности за отбранителни действия.

"Руските въоръжени сили продължават бомбардировките над украинското цивилно население в пограничните райони, а също така нанасят дълбоки удари по основните населени места и енергийната инфраструктура", посочват от естонското разузнаване.

Украйна нанася дълбоки удари по руски военни летища и комплекси за преработка на нефт. Заслужава да се отбележи високоточната атака срещу летище Джанкой през нощта на 17 април. Според открити източници са унищожени най-малко четири зенитно-ракетни системи с голям и среден обсег С300/400 и системи за контрол на въздушното пространство.

Донецкото направление остава основната зона на настъпателните операции на руските въоръжени сили. Там е съсредоточена значителна част от руските сили. Те продължават опитите си да обкръжат и превземат селището Часов Яр западно от Бахмут. Градът обаче разполага със силни отбранителни укрепления, така че атакуващата страна понася тежки загуби в боевете. Не се очаква бързо превземане на града.

Интензивни сражения се водят на направлението Авдеевка-Мариинка. Русия напредва към местността Первомайское.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук