Политическите лидери в Обединеното кралство потвърдиха подкрепата си за Украйна в деня на втората годишнина от нахлуването на Русия. Премиерът Риши Сунак каза, че Великобритания е готова да направи "каквото е необходимо" и обеща почти 250 милиона паунда за производство на артилерийски снаряди.

Целият политически спектър застава твърдо зад Украйна. Това става ден след като Обединеното кралство обяви нови санкции срещу Русия. Риши Сунак, който посети Киев миналия месец, за да подпише ново споразумение за сигурност и да обяви военна помощ от 2,5 милиарда паунда за Украйна, каза, че "светът трябва отново да изтъкне решимостта си в деня на тази мрачна годишнина".

"Сега е моментът да покажем, че тиранията никога няма да възтържествува и да кажем още веднъж, че стоим до Украйна днес и утре. Готови сме да направим каквото е необходимо, толкова дълго, колкото е необходимо, докато украинците не спечелят", заяви британският премиер.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър каза, че "подлостта и варварството" на президента Владимир Путин няма да надделее.

Великобритания обеща да похарчи 245 милиона паунда за артилерийски боеприпаси за Украйна.

Артилерията се оказа жизненоважна за успехите на Украйна, възпирайки руските сили да направят значителни пробиви на фронтовата линия, коментиха британски военни експерти.

В допълнение към пакета за финансиране на артилерията и ракетите, беше подписана нова серия от договори на стойност много милиони паунда между отдела за доставки на Министерството на отбраната и базираната в Обединеното кралство компания Cook Defense Systems за предоставяне на стотици резервни гъсенични вериги за танкове и бронирани превозни средства.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук