Днес непосредствената задача на Украйна е да стабилизира фронтовата линия при Харков и да предотврати голям руски пробив, но в същото време трябва да се справи с редица проблеми, натрупани от миналата година, пише The New York Times.

И дори американската помощ няма да й помогне с това: според изданието "ситуацията най-вероятно ще се влоши, преди да се подобри“.

От миналата есен Украйна се изправи пред три взаимосвързани проблема: недостиг на боеприпаси, хора и укрепления. При тези условия украинската армия отговаря на руския пробив, като разгръща най-добрите си бригади и елитни части по целия фронт, пише "Фокус".

Този подход означава, че тези най-добри части нямат достатъчно време за почивка и възстановяване и следователно "деградират“ с течение на времето. "Това са краткосрочни решения, които имат дългосрочни последици“, подчертава NYT.

Както обяснява американското издание, украинските сили вече са доста разтегнати и руските войски, принуждавайки ръководството на украинските въоръжени сили да привличат резерви и най-добрите части към отбраната на Харков, отслабват други участъци от фронтовата линия.

Следователно, дори ако американската помощ дойде бързо и в достатъчни количества, през следващите няколко месеца Украйна ще трябва само да се защитава и в същото време да работи за възстановяване на въоръжените си сили. "В близките месеци за нея много ще бъде поставено на карта“, твърди NYT.