Висш директор в руското разузнаване (ФСБ) обвини страните от НАТО, че се готвят да нанесат ядрени удари на руска територия, пише американското списание “Нюзуик”.

Генерал Владимир Кулишов, който ръководи граничната служба на главната руска разузнавателна агенция, каза пред държавна информационна агенция, че Москва е загрижена от увеличаването на дейностите на НАТО край руската граница.

“Разработват се сценарии за водене на бойни действия срещу Руската федерация, включително и за нанасяне на ядрени удари на наша територия”, казва генерал Кулишов.

Коментарите на Кулишов идват на фона на засилена ядрена реторика от Кремъл - неотдавна президентът Путин нареди учения с тактически ядрени оръжия, посочва “Нюзуик”.

Междувременно главнокомандващият на украинската армия ген. Александър Сирски каза, че е подписал документи, разрешаващи на френски военни инструктори скоро да посетят украински тренировъчни центрове, предаде “Ройтерс”.

“Вече съм подписал документите, които ще позволят на първите френски инструктори скоро да посетят нашите тренировъчни центрове и да се запознаят с инфраструктурата и (личния) състав”, написа Сирски в Телеграм, след като проведе видеоразговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню.

Сирски не даде повече подробности, но каза, че вярва, че решимостта на Франция би окуражила и други партньорски държави да се присъединят към този “амбициозен проект”.