Американското издание Politico призна украинския президент Володимир Зеленски за най-влиятелната фигура в Европа в категорията "мечтатели". В този списък изданието посочва хората, които ще имат най-голямо влияние върху развитието на събитията през 2024 г.

Тази година Politico отбеляза, че Зеленски "е успял да прокара неща, които напоследък бяха немислими, тласкайки Украйна първа към членство в ЕС – и по-близо, отколкото някой смяташе за възможно, до военния съюз НАТО".

Но 2024 г. се прогнозира да бъде трудна за него, защото "Светът е объркан от войната в Близкия изток; украинците са изтощени от две години битки и борбата да си върнат територия пред лицето на бруталната руска месомелачка".

"Докато Западът се отклонява и Украйна продължава да е изправена пред екзистенциална заплаха от много по-големия си съсед, Зеленски премина от молби към западните страни за помощ към изнасянето на лекции към тях – и то не толкова успешно, колкото неговите по-възвишени речи", пише Politico.

Изданието също така пише за перспективата за избори в Украйна през 2024 г. и че за да ги проведе, Зеленски ще трябва да промени Конституцията на Украйна и тази перспектива, според изданието, повдига "сериозни въпроси относно демократичната легитимност".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук