Руската пропаганда съобщи за нов случай на използване на свръхтежката бомба ФАБ-3000 с модул за планиране и коригиране в Украйна.

Публикуваните кадри показват, че бомбата явно има проблеми с точността, пише военният експерт Александър Коваленко, цитиран от УНИАН.

„Врагът публикува трето видео с използването на тритонна бомба ФАБ-3000 M54. Както и в предишните видеоклипове, ясно се вижда, че КАБ (контролирана авиационна бомба) има ниска точност и не поразява целта, но поради високата си мощност този недостатък се компенсира от разрушителния ефект на взривната вълна“, отбелязва той.

Анализаторът подчертава, че използването на 3-тонни бомби от руснаците става системно и редовно.

Според него това представлява пряка заплаха за отбранителните укрепления на Украйна.

Коваленко се възмущава, че на този фон Западът „продължава да забавя темпото“ в облекчаването на ограниченията си за атаки срещу военни цели в Русия и в доставянето на необходимите средства за това - ПВО, самолети и ракети с по-голям обсег.

В събота руските сили хвърлиха планираща бомба над Харков - КАБ. Тя се озовала в жилищен блок в централната част на града. При удара загинаха трима души и бяха ранени над 50.

Руски военни блогъри твърдят, че е поразена сградата, използвана от 13-та отделна бригада със специално предназначение на Националната гвардия на Украйна и че са убити 70 души. 

Руснаците са започнали да използват КАБ в Торецк, Донецка област. Само в Торецко направление през изминалото денонощие Силите за отбрана на Украйна са отбили 15 атаки на противника.

Превод и редакция: БЛИЦ