Когато Русия започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г., Украйна почти нямаше флот. Единствената фрегата - "Хетман Сагайдачни", е потопена, за да не бъде превзета от Русия.

Две години по-късно Украйна се бори да удържи руската офанзива на сушата, но печели войната в Черно море и прекъсва руската блокада на своите кораби със зърно. За това пише The Economist.

Успехът на Украйна често зависи от бързите технологични иновации.

Всеки втори флот разчита на кораби с екипаж, но Украйна създаде флот от безпилотни лодки. Преди войната в Украйна най-амбициозният проект беше "Sea Hunter", 40-метров кораб, който американският флот разработва от 2016 г.

Но украинският флот е различен от американския.

Страната е „пионер“ в създаването на малки, евтини военноморски дронове, които се изграждат бързо и лесно и се използват за нападение, а не за силова поддръжка.

Военноморският анализатор Х. И. Сътън е документирал 11 типа въз основа на видеоклипове и изображения на намерени дронове - включително дрон Magura V5 - но може да има повече.

Такива БПЛА атакуваха руски патрулни и транспортни кораби, военни кораби и дори повредиха Керченския мост, който свързва окупирания Крим с Русия.

Отделните дронове обикновено не нанасят много щети, но няколко удара могат да потопят кораб.

Според изчисленията на изданието военноморските дронове са извели от строя около десет руски кораба, включително „Цезар Куников“.

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов твърди, че украинските дронове „все още имат много изненади за руснаците“.

„Частните разработчици, работещи в други страни, може да са в състояние да предоставят насоки за това какви могат да бъдат тези изненади.

Четири турски отбранителни компании са разработили подводно камикадзе USV, което може да се приближава скрито до цели и след това да изплува на повърхността за високоскоростна атака.

По-конкретно, докато успехът на Украйна на сушата с малки дронове насърчи други военни да инвестират повече в собствените си програми за дронове, победите на Украйна в морето не доведоха до подобен „бум“ на морските дронове.

Вярно, с едно изключение: Русия също започна да разполага такива дронове.

Украйна активно използва дронове във войната с руските окупатори. Те играят голяма роля в битката за Черно море.

Най-често в медиите се споменават морските дронове Magura V5. Представителят на ГУР Андрей Юсов каза през май, че те са нанесли щети на руския флот за 500 милиона долара.

По думите му процесът на усъвършенстване на тези дронове продължава постоянно.

Има слухове за още един морски дрон – Sea Baby, който е на въоръжение в Службата за сигурност на Украйна. Неотдавна стана известно, че те са оборудвани със системи „Град“.

Превод и редакция: БЛИЦ