Русия завзема повече територия, отколкото Украйна е освободила при контранастъплението си през 2023 г., пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".

Русия атакува многобройни точки по 1000-километровата фронтова линия в Украйна, набирайки сила срещу украинската армия, която чака да пристигнат още войски и оръжия.

През последните дни руската офанзива в украинската Харковска област доведе до разселването на хиляди хора. Някои евакуирани лица заявиха, че това нахлуване е било дори по-жестоко от първото. Руските военни също така са постигнали успехи далеч на юг.

Макар че руските успехи са сравнително малки, анализаторите твърдят, че те все пак са значителни, тъй като оказват натиск върху украинските военни в обширна географска област.

"Те се стремят да създадат уязвими позиции на украинската страна, притискайки противника от всички страни", е заявил Макс Бергман, директор на програмата "Европа, Русия и Евразия" в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Обемът на територията, която Русия е окупирала през последните няколко седмици, е приблизително толкова голям, колкото територията, която Украйна си възвърна по време на неубедителната си пролетна контраофанзива през 2023 г.

Според анализатори този руски натиск може да е свързан с липсата на мобилизация в Украйна: Много от призованите войници все още трябва да бъдат обучени. Те се позоваха и на седеммесечното забавяне на Вашингтон при одобряването на по-голяма помощ за Украйна. Запасите от артилерийски снаряди и други боеприпаси с голям обсег на действие са на изчерпване, което затруднява отбраната на Украйна.

Това ново нападение от страна на Русия означава, че Украйна ще трябва да премести силите си, особено на север, смята Джан Джентиле, старши историк в Rand.

Това може да попречи на усилията на Украйна да се подготви за собствена офанзива.

Докато Русия навлиза все по-дълбоко в Украйна, цивилните, живеещи на фронтовата линия, отново са изправени пред твърде познатото решение дали да напуснат домовете си или да рискуват да живеят под руска окупация. По-възрастните жители, които изчакаха първото руско настъпление в малки села и градове като Волчанск, този път бягат, тъй като руският обстрел се засилва.