Иранското военно ръководство днес оцени като успешна снощната масирана ракетна атака срещу Израел и предупреди, че ще нанесе още по-мащабен удар в случай на ответно израелско нападение.

„Причината за операцията беше пресичането на червените линии от ционисткия режим“, заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал Мохамед Багери, цитиран от агенция ИСНА и БТА.

Той допълни, че ответните удари срещу Израел са били успешни.

Нападението с кодово наименование „Спазено обещание“ е било извършено в отговор на смъртта на високопоставени ирански офицери в Сирия при предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Дамаск по-рано този месец.

„Нашият отговор ще бъде значително по-масиран от снощните бойни действия, ако Израел отговори на Иран“, заяви ген. Багери. Той допълни, че Техеран е предал през Швейцария предупреждение към Вашингтон, че подкрепа на израелски отговор срещу Иран ще доведе до това американските военни бази в региона да бъдат превърнати в цели.

Операциите ни приключиха и нямаме намерение да ги продължаваме“, заяви генералът, който уточни, че страната му успешно е ударила две израелски военни бази.

По-рано, иранският министър на отбраната предупреди да не бъдат извършвани контранападения срещу страната му, като отговор за атаката срещу Израел.

„Всяка държава, която нападне Иран, ще получи „решителен отговор”, каза министър Мохамад Реза Ащияни, цитиран от ИРНА. 

В обръщение пред иранската държавна телевизия командирът на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами заяви, че всяка израелска атака срещу интересите, имуществото, служителите или гражданите на Иран ще получи отговор на израелска територия.

На този фон израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че е завършил оценка на оперативната ситуация с висши служители на отбраната.

„Заедно със Съединените щати и други партньори успяхме да защитим територията на държавата Израел. Бяха причинени много малки щети - това е резултат от впечатляващи операции на израелската отбрана и ние отблъснахме най-голямата вълна от атаки успешно“, каза той.

Галант обаче добавя, че Израел остава бдителен, тъй като не смята, че това е краят на кризата.

„Това не е краят на кампанията - трябва да останем бдителни и внимателни“, са думи на Йав Галант, който призовава и гражданите на Израел да следват внимателно и акуратно инструкциите, които получават за защита на сигурността.

Галант заяви още: „Трябва да бъдат подготвени за всеки сценарий“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук