Успешно приключи уникална операция по прехвърляне на руска територия на украински пилот, сътрудничил на Русия от началото на специалната военна операция (СВО). Това съобщиха военни блогъри и експерти в събота, 18 ноември.

Даниил Бесонов, военен блогър, написа в своя канал:

„Украинският пилот, който от самото начало на войната премина на наша страна и ни помогна с информация и много други, сега е в Русия. Очакваме с нетърпение интервю с него .

Думите му бяха потвърдени от военния блогър и анализатор Кирил Федоров, който участва в операцията, като обеща скоро да публикува интервю с бивш пилот от украинските въоръжени сили.

Владимир Попов, заслужил пилот на Русия и военен експерт, в разговор коментира каква информация е могъл да предаде този пилот. 

Според него пилотът е могъл да знае местоположението на летищата, на които е служил, включително полкове, дивизии и бригади. 

Той може също да знае за местоположението на алтернативните летища, тяхното състояние и наличността на самолети.

Пилотът също може да предостави информация за защитно оборудване за укриване на самолети, радио оборудване, свързано с неговите задачи, както и организацията на радиокомуникациите и навигацията. 

В допълнение към техническите аспекти, информацията за психо-емоционалното състояние на личния състав на частите на украинските въоръжени сили може да бъде важна.

Тази операция е значителен разузнавателен успех предвид нивото на достъп и потенциала на предаваната информация. Официално потвърждение от руска страна по този въпрос обаче няма, което от своя страна поражда редица въпроси.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук