Украинските военни публикуваха карта с информация за руски кораби, попаднали под обстрела на въоръжените сили на Украйна, предаде УНИАН.

Към момента въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили 13 руски кораба и са ударили още 22 единици. "Черно море се превърна в гробище за руския флот. StratCom на Въоръжените сили на Украйна е събрал информация за приблизителните места на потъване и щети на корабите на руския флот", се посочва в съобщението.

Почетно място на картата заема флагманът на Черноморския флот на Руската федерация, крайцерът "Москва", който участва в превземането на Змийския остров на 24 февруари 2022 г. В нощта на 13 срещу 14 април 2022 г. той е атакуван от ВСУ, пострада сериозно и потъна. Този крайцер стана най-скъпата военна загуба на Русия във войната с Украйна. 

Според Deutsche Welle при първоначална цена от около 2 млрд. долара (3.65 милиарда лева) остатъчната стойност на крайцера е 750 млн. долара (1.37 милиона лева).

"Украйна даде на потъналия кораб статут на обект на подводното културно наследство", пише украинската медия, цитира "Фокус".

През пролетта на същата година са унищожени два патрулни катера "Раптор" и един десантен кораб. На картата се намира и химическият танкер "Сиг", който е повреден от морски дрон на 4 август 2023 г. Според открити източници това се е случило в близост до Керченския мост (Кримския мост). На същия ден е нападнат големият десантен кораб "Оленегорский Горняк", който е дислоциран в Новоросийск (Русия).

Точно три месеца по-късно, на 4 ноември, малкият ракетен катер "Асколд" е критично повреден в Крим. На 26 декември големият десантен кораб "Новочеркаск", който се е намирал в района на Феодосия, е "смъртоносно ранен".

На 14 февруари 2024 г. големият десантен кораб "Цезар Куников" е сериозно повреден и потъва край бреговете на Алупка.

На всеки кораб от общо 35-те е отделено собствено място на картата, като под всяка от маркировките са посочени името му и датата на унищожаване или повреда. "В морето все още има много място", подчертават от украинските въоръжени сили.

УНИАН припомня, че на 14 февруари край бреговете на Крим военноморски безпилотни самолети свалиха големия десантен кораб "Цезар Куников". Видеозапис, публикуван от украинското разузнаване, показва потъването на кораба.

По-рано украинските военноморски сили съобщиха, че Русия вече е загубила една трета от флота си в Черно море.

Заради успешните удари на Украйна руснаците са започнали да разпръскват флота си от кораби и катери и периодично го пренасочват, подчертават от УНИАН.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук