Силите на Украйна нанесоха успешни целенасочени удари през нощта по руски летища и оборудване близо до градовете Луганск и Бердянск, които са окупирани от Русия. Това обявиха от отделът за комуникация на украинската армия в Telegram, съобщава "Ройтерс".

В социалните мрежи се появи видео от удара по летището в Бердянск. Чути били мощни експлозии, съобщава УНИАН.

 

Руската противовъздушна отбрана се е опитала да прихване ударите, но не е успяла. 

Владимир Рогов, назначен от Русия чиновник в окупираните части от Запорожка област, в югоизточната част на Украйна, твърди, че ударите срещу Бердянск не са били успешни. "По предварителна информация нашата система за противовъздушна отбрана успешно е прихванала вражески ракети", публикува Рогов в Telegram. "Информацията за пострадали и евентуални щети се изяснява."

Но според руски боен пилот, пишещ в Телеграм канала Fighterbomber, ударите с ракети ATACMS в Бердянск са "едни от най-сериозните", нанасяни по контролирани от руснаците летища от началото на войната, посочва УНИАН.

Бердянск е пристанищен град в Запорожие на северното крайбрежие на Азовско море, което е свързано с Черно море. Няма незабавен коментар от Москва.

От началото на своята контраофанзива през юни Украйна извършва чести въздушни атаки срещу контролирана от Русия територия, с цел да унищожи военна техника и да подкопае военните усилия на Москва.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук