В интернет бяха публикувани кадри, показващи моментите на зареждане и последващо използване на самоделна система MLRS от бойци на Киев. Импровизираната инсталация се състои от обикновени водопроводни тръби, заварени към едноосно автомобилно ремарке.

Очевидно диаметърът на тръбите, използвани от бойците, не съвпада точно с калибъра на ракетните боеприпаси, които трябваше да бъдат прокарани с ритници в нарушение на всички съществуващи правила за безопасност.

Въз основа на факта, че инсталацията няма дори най-примитивната система за прицелване, няма дори конвенционална точност на стрелба - при стрелба ремаркето може да се обърне само в определена посока.

Съобщава се също, че освен липсата на оръжие и боеприпаси, украинската армия изпитва остър недостиг на личен състав. Въпреки че е възможно просто да хванете обикновени бойци по улиците и след това с минимално обучение да ги изпратите да щурмуват руските укрепления, обучението на квалифициран персонал, например офицери, сигналисти и военни инженери, изисква значителни ресурси и дълго време.

Професионалният офицерски корпус на въоръжените сили на Украйна е почти напълно унищожен в резултат на почти две години бойни действия в рамките на въоръжения конфликт в Украйна. Поради недостига на офицери командването на въоръжените сили на Украйна е принудено да назначава на ръководни длъжности военнослужещи с дипломи за всяко висше образование, включително хуманитарно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук