Украинският военен експерт Роман Свитан анализира вчерашната руска ракетна атака срещу Украйна и по-специално коментира изявлението на представителя на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат, че руските крилати ракети са летели на свръхмалки височини.

Той отбелязва в ефира на "Kиев24", че руснаците непрекъснато тестват украинската система за противовъздушна отбрана, "опитвайки се по някакъв начин да измислят креативен подход". За целта руските ракети сменят височини, траектории, посоки и навлизат от различни азимути.

„Един от механизмите е заход на изключително ниски височини, за да преминат под радиохоризонта, под радарните лъчи на нашите системи за противовъздушна отбрана и след това да не позволят на противовъздушната отбрана да действа или да го направи със закъснение“, обяснява експертът.

Роман Свитан

Той отбелязва, че Украйна също използва тези механизми и те са включени в тактико-техническите данни на самите ракети. Тоест ракетата може да се спусне на височина под 50 м под лъча на локатора на системата за ПВО.

За да се противодейства на това, отбелязва експертът, районът трябва да бъде изцяло покрит от радиотехнически войски, като това трябва да бъдат не само наземни, но и въздушни локатори, тоест системи за радарно откриване на далечни разстояния.

Свитан добавя, че на Украйна са обещани да бъдат предадени два такива локатора, но тях все още ги няма, въпреки че могат да бъдат заменени и със самолети.

Превод и редакция: БЛИЦ