Очевидно е, че след загубата на втория самолет A-50 AWACS от началото на годината, руските войски променят тактиката на използване на тактическата авиация в южната част на Украйна, по-специално в посока Херсон.

Това каза Наталия Гуменюк, началник на Съвместния координационен пресцентър на Южните сили за отбрана, съобщава украинският Канал 24 .

"Врагът преминава към друга тактика на използване на тактическа авиация от Черно и Азовско море. Той се опитва да използва авиационни ракети и по този начин да окаже натиск върху други региони, не на фронтовата линия, а малко по-дълбоко в тила", каза тя. казах.

В същото време Гуменюк добави, че засега това са по-скоро целенасочени удари: „За измерване на готовността и реакцията на системата за ПВО“.

Украинските въоръжени сили свалиха А-50 на 23 февруари 

Припомняме, че на 23 февруари украински изтребители свалиха руски самолет A-50 AWACS  над Азовско море. Посочено е, че  е загинал целият екипаж на сваления А-50  - петима майори, трима капитани, старшина и лейтенант.

Според началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Буданов  Русия разполага само с шест самолета A-50 AWACS .

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук