Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Русия се е сдобила с плановете за миналогодишното украинско контранастъпление още преди то да е започнало, предаде Франс прес.

"Нашите планове за контранастъпление са станали известни на Кремъл, преди да започнат действията по контранастъплението", заяви украинският лидер на пресконференция в Киев. 

Той обаче не уточни по какъв начин е изтекла информацията, отбелязва Ройтерс.

Украйна има ясен план за нова контраофанзива срещу руските сили, каза още Зеленски.

"Има план, планът е ясен, но не мога да ви дам детайли", добави той. 

Президентът каза още, че кадровите промени в ръководството на украинските въоръжени сили по-рано този месец са били свързани с новия план за действие на бойното поле.

Украинският лидер отбеляза, че ротацията на войските е от критично значение за военните усилия на Украйна и че украинските резервни сили трябва да бъдат по-добре подготвени.

Освен това на пресконференцията си Зеленски предупреди, че руските сили ще се опитат да проведат нова офанзива в Украйна в края на май или през лятото.

Зеленски нарече 2024 година „повратна“ и отбеляза, че от нея може да зависи форматът за прекратяване на войната.

"Година на избори, разфокусиране, всичко наведнъж. Това е такава повратна година. И затова в тази преломна година ни трябват и смелост, и постоянство. За да оцелеем. Мисля, че от тази година ще зависи форматът за край на войната. Така мисля. Може би греша", отбеляза президентът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук