10 ползи от яйцата, за които не знаете
Яйцата са сред малкото храни, които може да класифицираме като суперхрани, заради полезните си свойства и невероятната им питателност. Едно яйце съдъджа всичко необходимо за клетките в човешкия огранизъм- витамини, фолат, фосфор, селен, калции и цинк. foodpanda, подбра част от ползите от консумацията на яйца.
И това е интересно: Яйцата са изключителна храна! - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
-
Едно сварено яйце съдържа точно 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.
-
Яйцата имат висок холестерол, но нямат неблагоприятен ефект върху кръвния холестерол
-
Едно яйце съдържа 212 mg, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg.
-
При 70% от хората яйцата изобщо не повишават холестерола
-
Яденето на яйца е чудесен начин за увеличаване на HDL.
-
Има много различни видове яйца, най-често се отглеждат пилешки яйца, докато по-гурме изборът включва патица, гъска и пъдпъдъчи яйца.
-
В християнството символът на украсеното яйце стана синоним на Великден
-
Яйцата се считат за "пълен" източник на протеин, тъй като съдържат всичките осем основни аминокиселини
-
В традиционната китайска медицина яйцата се препоръчват да укрепват кръвта и да увеличават енергията, като подобряват храносмилателната и бъбречната функция.
-
Яйцата за закуска могат да помогнат при отслабване