Мъжете, които демонстрират финансовото си благополучие чрез скъпи и мощни автомобили, не представляват интерес за жени, търсещи дългосрочни отношения, сочи изследване на университетите в Мичиган и Бъфало, съобщава Evolutionary Psychological Science, цитирано от Факти бг.

В света на животните самците често имат по-ярка окраска от женските и се борят за вниманието им с помощта на ефектно визуално присъствие. При хората обаче естествените инстинкти за оцеляване, размножаване и йерархия влияят на поведението през призмата на социалния опит и най-бляскавият мъжкар далеч невинаги се ползва с успех сред дамите, твърдят авторите на изследването Даниъл и Джесика Крюгър.

В хода на проучването те помолили анонимни жени да оценят по привлекателност двама еднакво богати мъже с различни автомобили. Единият имал скромна и ненатрапчива, но солидна и надеждна кола, а другият карал спортен модел в крещящ цвят с огромни колела и мощна аудиосистема.

Повечето дами оценили първия кандидат като далеч по-перспективен за дълготрайни романтични отношения и семейство, отколкото контето с лъскавата резачка, когото интуитивно асоциирали с прахосничество, безотговорност и коцкарство. Жените харесвали много повече впечатлението за разсъдливост, ерудиция и сдържаност, което създавал собственикът на скромния автомобил.