Диетите вече няма да са толкова ужасни! Учените откриха как да...

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк работят върху изследване как да премахнат желанието за ядене на сладко, съобщава изданието Mirror.

Експериментът вече е постигнал успех при тестове с мишки.

И това е интересно: 5 причини да ядете манго всеки ден - четете на jenata.blitz.bg.

Става ясно, че ако бъдат прекъснати сигналите, които рецепторите на езика изпращат към амигдалата - ключов дял от мозъка, отговарящ за вкусовите възприятия, интересът към яденето на сладки неща намалява.

И това е интересно: Диетолозите разкрихa необичайни свойства на бананите - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

"Това е все едно да си хапнете от любимия си шоколадов сладкиш, но без насладата от него. След няколко хапки, можете да спрете да ядете, което иначе не бихте направили", обясни д-р Ли Уанг, ръководител на екипа.

 



Изследването стъпва върху предишни проучвания, които показват, че когато езикът усети един от петте вкуса - сладко, горчиво, солено, кисело или умами - нервните клетките по езика изпращат сигнали до дялове от мозъка, които отговарят за вкуса и за предприемането на действия.

"По-ранните ни изследвания показаха, че има ясно разделение между дяловете в мозъчната кора, свързани с възприемането на сладкия и горчивия вкус", каза д-р Ли Уанг.

И това е интересно: 6 съвета за успешно и лесно отслабване - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

"Новото изследване показа, че това разделение продължава чак до амигдалата", заяви той.

"Това разделение между сладко и горчиво в мозъчната кора и в амигдалата означава, че ние можем да манипулираме тези два дяла от мозъка и да наблюдаваме резултатите".

И това е интересно: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО добавете този продукт в диетата си, резултатът ще е смайващ - четете на jenata.blitz.bg.

Учените са направили няколко експеримента, в които сигналите за сладко или горчиво към амигдалата са били прекъснати. Когато това се случвало, мишката все още можела да направи разлика между двете, но вече без емоционални реакции като предпочитание към сладкото или избягване на горчивото.

Някой ден методът може да бъде приложен върху хора и да помогне при лечението на затлъстяване и други заболявания, свързани с храненето, убедени са учените.