Лесна и бърза рецепта за родопски пататник, не сте яли такава вкусотия!
Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите - някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова и начини на приготвяне на пататника има. Затова много харесвам домашната кухня - зад старото и познатото се крие нещо, което може да те изненада. Заради индивидуалността на този, който я приготвя, пише кулинарката Инна Георгиева от сайта hera.bg.
Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите - някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук - доста често, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори - в Смолянско съм го срещала най-често. Най-важното, според мен, е да не се разстила дебело, макар че вариантът с кори става доста дебел ( но определено и пълнежът е по-скоро като задушен).
Торта „Лентяйка” – вкусна, лесна, но най-вече бърза за приготвяне! (СНИМКИ)
Наша приятелка ни донесе един чувал картофи от Смолян и една дамаджанка с червено вино. Честно казано, отдавна не бях опитвала такива картофи. Дълги години търпях разочарованието на някакви български сортове, подходящи за хранене на прасета и колкото и да искам да подкрепя българското, ако не мога да си намеря чрез познат картофи, предпочитам да си купя някой от френските сортове (тези с тънки кори, които приличат на пресни картофи). Това за мен винаги е било мистерия: Какво се случи с хубавите български картофи?
Шоколадов кекс в чашка, който става само 2 минутки (СНИМКИ)
Та тези картофи, които ми донесоха, нямат нищо общо с френските си събратя. Със сигурност имат леко сладникав вкус, но носят в себе си и някакъв стабилен земен вкус. Някак си - български. Когато ги опитах, в главата ми босоного притича детски спомен. Защото знаете, вкусът, освен рецептори, е и нашите спомени.
Уникална хрупкава торта! Готова е за 2 минути, а вкусът й...
И така - имах си смолянски картофи, а също и истинско домашно краве масло от момчилградския край, само джодженът ми беше от лозето над варненския Аладжа манастир, но реших, че е простимо.
Вижте вкусната, лесна и бърза рецепта за този чуден пататник по оригинална родопска рецепта на jenata.blitz.bg