Шкембе чорба по пловдивски: Историята на една вкусна традиция
От Католишката махала до днес – как Пловдив се влюби в шкембе чорбата и къде да я опитате сега
Произходът на шкембе чорбата не е сигурен, но една от теориите е, че е възникнала в Османската империя, а според други – нейна страна на произход е Древна Персия. За нея се вярвало, че била достъпен източник на протеин за хората по време на трудни времена и е станала популярна на първо място поради своята хранителна стойност.
Най-старата рецепта за шкембе чорба
В България става особено разпространена през миналия век, а в Пловдив открай време си имат особен култ към карантията и субпродуктите, затова и не е чудно, че там често се споменават редица прочути шкембеджийници, особено през 30-те и 40-те години.
Център на тази кулинарна наслада според старите пловдивчани била Католишката махала. Тя се оформя заедно с утвърждаването на града като седалище на Южната католическа епархия в България около 1850-1860 и съществува до около 1950 г.
Но повече за приказката за прочутата пловдивска шкембе чорба ще научите на jenata.blitz.bg
Последвайте ни
0 Коментара: