Урок по история: Капризна принцеса измисля вилицата, но приборът бил анатемосан заради…
В цивилизована Европа етикетът налагал правилото на трите пръста – ястията трябвало да се поднасят към устата само с тях
Вилицата е царят на трапезата. Днес никой от нас не може да си представи, че ще се храни без нея. Тя е като естествено продължение на ръката.
Затова е трудно да се повярва, че преди 300 години, използването на вилица се смятало за крайно неприлично.
През цялата Античност, Средновековието и Ренесанса в цивилизована Европа етикетът налагал правилото на трите пръста – ястията трябвало да се поднасят към устата само с тях, а не с цялата длан.
С този прост трик приборите ви винаги ще блестят като нови ВИДЕО
Аристократите си помагали с ножове, с които не само разрязвали, но и набучвали големите късове месо. Лъжиците, които присъствали в бита на хората от най-дълбока древност, по това време били използвани основно за приготвяне на храна.
Първата вилица в Европа се появява във Византия през XI век по поръчка на една капризна принцеса.