Ужас: Дините и пъпешите се оказаха опасни за здравето ни, ето защо!

Тези вкусни плодове могат да са доста коварни, предупреждават здравни експерти

За да получите максимална полза и удоволствие от консумацията на дини и пъпеши, трябва да бъдете отговорни и предпазливи. Само компетентен подход към подбора и съхранението на тези пъпеши ще помогне да се избегнат възможни рискове за здравето.

Началото на горещите летни месеци винаги радва българите с възможността да се насладят на сочните и освежаващи плодове, а най-предпочитани безспорно са дините и пъпешите. Не всички партиди от тези зеленчуци обаче са безопасни за здравето ни. Здравни експерти предупреждават: ако ги изберете неправилно, съществува риск да навредите на тялото.

Лекар посочи кои хора не трябва никога да ядат диня

Според препоръките на експертите най-благоприятният период за закупуване на тези плодове е края на юли - началото на август. Именно през този период от време пъпешите успяват да достигнат естествена зрялост и да натрупат оптималното количество хранителни вещества.

Не всички производители обаче се придържат към принципите на здравословен и отговорен подход към отглеждането на дини и пъпеши. Някои от тях прибягват до различни трикове, за да ускорят узряването на реколтата и да увеличат нейния обем.

По-специално, фермерите могат да „прехранват“ културите, особено с азотни торове. Такива мерки наистина ви позволяват да получите плодове по-рано от обикновено и да постигнете по-големи размери. Но това има обратна страна - прекомерното насищане с торове води до натрупване на повишени количества нитрати в кората и пулпата.

Но за какви други неща трябва да внимаваме, когато купуваме дини и пъпеши и какви рискове за здравето ни крият те – ще научите на jenata.blitz.bg