Един от защитниците на заловената с подкуп варненска съдийка Анелия Цветкова, Никола Пискюлев, заяви днес, че екипът защитници на бившата шефка на Административния съд в града е поискал иззетите от дома й ценности да бъдат върнати, тъй като те нямат отношение към повдигнатото спрямо Цветкова обвинение.
От името на друг юридически защитник на Цветкова, Юлиян Георгиев, специалист по наказателно право, е подадена молба до прокуратурата да върне тези средства, но от страна на обвиняващите е получен отказ, който Никола Пискюлев коментира като неиздържан и несвързан със самото обвинение. Тази седмица е изпратена жалба до Софийски градски съд срещу отказа на прокуратурата. Ако и тя не бъде уважена, ще заведем гражданско дело срещу държавата, защото са иззети всички средства на Анелия Цветкова и тя няма с какво да гледа децата си, заяви адвокат Пискюлев, цитиран от "Днес+".
Защитникът коментира различни обстоятелства и стъпки по делото. Искането на прокуратурата за задържане под стража, той определи като пресилено, а решението на съда да пусне Цветкова под гаранция, адвокатът категоризира като разумно. Получило се така обаче, че обиска в дома на Цветкова е изпреварил мярката й за неотклонение и понеже ако не се плати гаранцията, лицето се връща в ареста, съдийката уличена в подкуп е изпаднала в ситуацията да събира пари от приятели, за да излезе на свобода, коментира защитникът. Адвокат Пискюлев бе категоричен, че е бил известен факта, че на нейно име няма банкови влогове. Така Цветкова е била изложена на опасността да не може да си плати гаранцията, защото всичките й средства са иззети от дома й, поясни Никола Пискюлев. Той добави, че обвинението формулирано срещу варненската съдийка е за 10 хил. лв. подкуп и няма никаква връзка с парите в дома й. Не знам защо им е хрумнало да вземат тях, заяви адвокатът. Клиентката ни няма с какво да издържа семейството си, добави той. Прокуратурата няма право да отива в дома на клиентката ни, да иззема средства които не са предмет на обвинението и да прави проверка за произхода на парите, заяви Никола Пискюлев.

Единственият орган, който може да проверява произход на пари в страната е Комисията на проф. Кушлев, допълни адвокатът, който изрази съмнение и относно това, че те могат да са някакво доказателство по делото, защото по същество не са свързани с него. Пискюлев поясни, че Анелия Цветкова е съдействала на разследването и доброволно е посочила и предала средствата от дома си, съзнавайки че те не са предмет на обвинението, за да “ не обърнат къщата й наопаки”. От Софийска градска прокуратура са казали, че Анелия Цветкова е поканила хората, осъществили претърсването на дома й, а те са притежавали протокол за претърсване и изземване. “Клиентката ни не може вечно да е под гаранция” , заяви адвокат Пискюлев. /БЛИЦ