10 витамина, които ще са вашата гаранция за добро здраве
Когато се страхуваме, че не ядем достатъчно здравословна храна, започваме да приемаме витамини като "застраховка".
Последните проучвания показват, че при високи дози това може да увеличи риска от заболяване.
И това е интересно: Американски учени шокират: Не избягвайте солата
Според Националното проучване за хранене 46% от момичетата на възраст между 11 и 18 години и една на четири възрастни жени имат ниски нива на прием на желязо. Половината от жените не получават достатъчно селен.
- 10 важни витамини, които жената трябва да приема, за да избегне здравословен проблем:
Витамин А
За здрава кожа, зъби, кости, тъкани и лигавици, както и за намаляване на риска от някои сериозни заболявания.
Яжте повече: броколи, червени чушки, тикви, папая, кайсии, пъпеш, уголемени зърнени закуски и спанак.
- Витамин В2
Също така известен като рибофлавин, този витамин е особено полезен срещу умора, стрес, тревожност, бледи очи, язви в устата, напукани устни, възпалено гърло, суха коса, изтръпване в крайниците.
Това ще повиши нивата на енергия и стимулира имунната ви система.
Яжте повече: мляко, бадеми, яйца, органично месо, ядки, гъби, риба, пълнозърнести храни, зеленчуци, соя и мая.
- Витамин В6
Също известен като пиридоксин, предотвратява депресията, загуба на паметта, сърдечни заболявания, поддържа нивото на кръвната захар, но ако ви липсва този витамин, може да получите анемия.
Яжте повече: месо, семена, обогатени зърнени храни, риба, боб, овесено брашно, авокадо, банани, както и сухи плодове.
- Витамин В7
Също така известен като биотин, поддържа здравия клетъчен растеж и синтез на мастни киселини, подобрява здравето на косата, клетките, кожата и потните жлези, регулира холестерола и е изключително важен за костите и костния ви мозък.
Липсата на витамин В7 може да причини: анемия, крехка коса, депресия, кожни обриви, летаргия и абнормен сърдечен ритъм.
Яжте повече: риба, яйца, леща, бадеми, сирене, зелени листни зеленчуци, сладки картофи, мляко, соя, чушки, овесени ядки, жълти плодове, кисело мляко и кафяв ориз.
- Витамин В9
Известна също като фолиева киселина, може да подобри кръвното налягане, да предотврати депресия и загубата на паметта, да подпомогне добрата функция на клетките, както и здравето на мозъка.
По-малко витамин В9 в организма може да причини проблеми с развитието при бебетата.
Яжте повече: мая, пъпеши, портокалов сок, тъмни листни зелени зеленчуци, бобови растения, аспержи и обогатени зърнени храни.
- Витамин В12
Този витамин е важен за правилния протеинов синтез и клетъчното делене, за подобряване на метаболизма, за лечение на депресия и други неврологични проблеми.
Яжте повече: риба, млечни продукти, обогатени зърнени храни и сирене.
- Витамин С
Витамин С подобрява цялата ни имунна система и предотвратява различни заболявания и инфекции.
Яжте повече: ягоди, цитрусови плодове, кълнове, картофи, домати и чушки.
- Витамин D
Така нареченият мастноразтворим витамин е много важен за абсорбцията на калций в организма, за добро зрение и кости.
Яжте повече: животински черен дроб, мазни риби, млечни продукти и яйца.
- Витамин Е
Витамин Е помага при застаряване, забавя процеса на стареене, предотвратява сърдечни заболявания и някои видове рак и катаракта.
Яжте още: царевица, спанак, фъстъчено масло, масло от черен дроб от треска, маргарин, бадеми, карфиол, лешници и др.
- Витамин К
Той поддържа правилно съсирване на кръвта, здрави кости, здрава имунна система и постоянни енергийни нива.
Яжте повече: зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, рибено масло и соево масло.