20 причини да откажете захарта

Любимите сладкиши, газирани напитки, кафе подсладено със захар... Колко често ги консумирате и колко често се замисляте за последствията, които захарта нанася върху вашето тяло?

Освен, че консумацията на захар е причина за покачване на телесното тегло, тя може да е причина за поява на пъпки, да намали енергийните ви нива, да доведе до промени в настроението, както и да намали производството на тестостерон, пише az-jenata.bg.

Споделяме още 20 причини да намалите консумацията на захар или да се откажете изцяло от нея:

Захарта може да намали защитните функции на имунната система.
Причинява хиперактивност, безпокойство, неспособност за концентрация и други "странности" при децата.
Захарта е причина за увеличаване на нивата на триглицеридите.
Нарушава способността на тялото да устои на бактериални инфекции.
Здравословни заместители на захарта
Честата консумация на захар може да доведе до нарушаване еластичността и правилното функциониране на тъканите. 

И това е интересно: Лукът може да спаси мозъка от стареене - четете още интересни новини на zdrave.to

Захарта води до дефицит на хром и мед в организма.
Потреблението на захар може да доведе до редица възпаление на репродуктивните органи при жените. 
Приемът на захар води до "глюкозен глад."
Захарта пречи на правилното усвояване на калция и магнезия.
Захарта води до повишена киселинност в храносмилателната система.
Приемът на захар може да понижи инсулиновата чувствителност, да допринесе за развитието на остеопороза и понижаване нивата на витамин Е в кръвта.

Ако не искате да повишите нивата на холестерола, не консумирайте захар. 
Захарта увеличава риска от диабет. 
Захарта води до преждевременно стареене и усложнения свързани с артрита. 
Захарта води до неконтролиран растеж на гъбичката Candida.
Консумацията на захар може да причини появата на камъни в жлъчката.

Захарта може да доведе до появата на екзема при децата.
За да бъдете сърцето ви здраво, внимавайте с консумацията на захарта. 
Захарта нарушава структурата на ДНК, структурата на протеините, структурата на колагена и е причина за ранна поява на бръчки. 
Честата консумация на захар крие рискове от развитие на катаракта и атеросклероза.