3 продукта се смятат за много полезни, а всъщност не са
Експерти обясняват дали и как може да се намали тяхното негативно въздействие върху организма
През последните години и десетилетия непрекъснато се говори за вредата от месото, особено червеното. И се превъзнася ползата от три определени продукта. Но ето, че и те попаднаха под прицела на критиките. Причината - “съдържат антивитамини”, т.е., вещества, които не позволяват пълноценното усвояване на полезните вещества от храната.
Зелената средиземноморска диета намалява двойно мазнините по корема
Експерти обясняват дали и как може да се намали тяхното негативно въздействие върху организма. Няма никакво съмнение в преимуществата на растителната храна, те са очевидни: високо ниво на растителни влакна и мазнини, аскорбинова киселина, бета-каротин.
Но в растителната храна се съдържат и вещества-антинутриенти. Сред тях са т.нар. лектини. Някои привърженици на здравословното хранене им приписват силно негативни свойства – от общо изтощение на силите и качване на килограми до удар по имунитета и дори провокиране на тумори.