Не е пресилено да се каже, че приемът на здравословни храни е много труден при децата. Добрите новини, според Алисън Суини, са че лесно можем да включим и полезните храни към менюто на децата, пише beu.bg.

Ето и няколко съвета от нея, как безпроблемно да включим полезните храни към менюто на децата, без много усилия:

1. Сутрините често могат да бъдат най-хаотичната част от деня, така че се придържайте към това, което вече работи. Класическата зърнена закуска с ниско съдържание на захар е перфектна. Просто добавете плодове в купата – като боровинки и малини. Идеалните са тези, които не трябва да режете. Също така, когато избирате зърнената закуска, гледайте да е такава, която да има по-малко от 5 грама захар на порция.

2. Фруктиерата е хубава декорация за кухнята, но също така може и да накара децата ви да ядат по-здравословно – ако видят плодовете, те ще си вземат. Просто скрийте другите храни като чипс и солети и ще забележите как децата ще започнат да се хранят по-здравословно.

3. В случай, че децата ви обичат сандвичи за обяд – опитайте тази лека промяна. Вместо да правите сандвичи, съдържащи майонеза, заменете я с хумус. Добрата страна е, че децата ви ще получат допълнително протеини и фибри, а хумусът добавя и хубав вкус към сандвича – бонус за малките.

4. Удобността е ключът към децата – много по-вероятно е да искат нещо, което да вземат и веднага да хапнат, като чипс, например. С малко приготовления, може да направите същото нещо, но по-здравословно. Детето ви няма да ви пита „Може ли да ми нарежеш малко маруля?“, но със сигурност ще й се насладят, ако вече сте го направили. Отделете няколко минути, за да нарежете краставици, целина, кивита или пък зеле. След това ги съхранете в прозрачни пластмасови кутии на първия ред в хладилника, за да са лесно забележими за малките.

5. Гответе заедно с децата си. Когато те приготвят храна, те чувстват сякаш за постигнали нещо, а пък плюсът е, че ще опознаят и пълноценните храни. Когато Суини готви с децата си, тя също така ги учи и за хранителните стойности на различните храни. По-добре е да ги научите за полезните качества на здравословните храни и лошите качества на нездравословните. По-добре по-рано, отколкото по-късно – така ще могат да ядат здравословно от по-ранна възраст.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO