9 храни, които ще накарат метаболизмът ви да работи на свръхобороти и да не позволява на нищо да се лепва по вас

Метаболизъм (обмяната на веществата) е общо понятия за функциите на тялото, които превръщат храната в енергия. Той е от извънредно значение не само за теглото ни, но също и за хормоналния баланс, възстановяването на клетките, дишането и кръвообращението.

Полът, възрастта, височината, теглото и ежедневните хранителни навици са сред основните фактори, които влияят върху метаболизма.

Ако обмяната на вещества се случва бързо, се чувстваме по- енергични и бихме могли по- лесно да сваляме излишните килограми.

И това е интересно: Метаболизъм като на 6-годишен – само с една глътка

Бавният метаболизъм, от друга страна, има много отрицателни страни, като: суха кожа, висок холестерол, умора, подути крайници, напълняване, депресия, нарушен сърдечен ритъм и обилен цикъл при жените.

За да работи метаболизмът ни на пълни обороти, необходимо е да му даден един естествен тласък.

1.Лимони

Не само пречистват черния дроб и храносмилателната система, но и увеличават метаболизма. Това се дължи на големите количества витамин С и ензимите, които ефикасно изчистват токсините. Достатъчно е да пием чаша вода с изцеден сок от половин лимон, още щом се събудим. Можем да добавяме лимонов сок към салатите, супата, месото.

2. Зелен чай
Притежава мощни съставки, които увеличават метаболизма. Съдържа антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат обмяната на веществата. Зеленият чай има термогенна функция, която помага за топенето на мазнините. Съдържа катехини и кофеин, които ускоряват метаболитната функция. Дневно могат да се пият до 3 чаши.

3. Червен пипер
Капсацинът е активната съставка, която може да ускори метаболизма. Има свойството да увеличава телесната температура, което води до по- лесно топене на мазнините. Подобрява функцията на протеините вътре в мастните клетки, което предизвиква разрушаването им. Червеният пипер помага за отслабването по 3 направления: намалява апетита, увеличава разграждането на мастните клетки и увеличава нивата на енергията.

4. Грейпфрут
Богат е на витамин С, който е твърде важен за регулирането на метаболизма и изгарянето на мазнините. Съдържа и флавоноиди, които подобряват обмяната на веществата. Освен това, понижават инсулина и подобряват нивата на кръвната захар.

[dieta-plodove-1]

5. Ябълки
Изключително полезни за здравето, а също и за обмяната на веществата. Нискокалорични са и съдържат много фибри. Помагат ни да утолим внезапния глад и засищат много добре и за дълго. За отслабване, се препоръчват най- вече зелените ябълки. Хитра тактика за отслабване е да се изяжда по 1 ябълка преди хранене. Така няма да сме много гладни и ще ядем по- малко.

6. Джинджифил
Също притежава свойството да предизвиква термогенен ефект, т.е., увеличава телесната температура и обмяната на веществата. Освен това засища много добре и ще ни предпазва от прекаляване с храната. Джинджифилът помага и за контрола на телесната маса.

7. Черно кафе
Заради високото съдържание на кофеин, стимулира нервната система и по този начин ускорява метаболизма. Помага за освобождаването на допамин и норепинефрин, които помагат на тялото да топи излишните мазнини.
Ако кафето се пие след хранене, ускорява метаболизма и разгражда мастните клетки.
Важното е да не прекаляваме с кафето. Максимум по 2-3 чаши на ден.

8. Канела
Богата е на фитохимикали и антиоксиданти. Идеална е за отслабване. Стабилизира кръвната захар и увеличава чувствителността към инсулина. Понижава също холестерола и триглицеридите.
Канелата е ефикасна при проблеми, свързани с метаболитния синдром. За да подобрим метаболизма, се препоръчва по лъжичка или половин лъжичка всеки ден, в продължение на 20 дни.

9. Бадеми
Богати са на омега- 3 мазнини, които са доста полезни за метаболизма. Помагат за производството на хормона лептин, които повишава усещането за ситост. Бадемите понижават холестерола.
Важното е да не прекаляваме с ядките. Достатъчно е по една шепа на ден.

Бонус зеленчук!

 Броколи
Съдържа много витамини и минерали, особено витамин С и калций, които са особено важни за метаболизма. Съдържа фитохимикали, които разграждат мазнините.