Кое е първото нещо, което усещате, след като се събудите и започнете да ходите. Ако имате болки в петите в сутрешните часове, това може да е опасен сигнал.
Най-често при подобно оплакване медиците поставят диагноза шип в петата В най-добрия случай те може да се появят след продължително ходене или стоене на едно място.

В повечето случаи болките в петите отшумява след няколко минутно ходене или по-скоро накуцване.Най-често при подобно оплакване медиците поставят диагноза шип в петата. Понякога обаче този симптом алармира за проблем с надлъжния свод на крака . Често пъти дори се твърди, че болката в петите има механичен произход.

Понякога болката в петите може да е сигнал за плантанарен фасцит. Това представлява възпаление на плантанарната фасция на стъпалото. Обикновено то се причинява от прекомерното й натоварване.

Характерното за този проблем е, че той се появява обикновено при хората с наднормено тегло , както и при активно спортуващите . При все, че на пръв поглед двете групи хора се различават твърде много, то те имат и едно общо нещо. Общото между тях е, че и в двата случая петите са натоварени било то от спортните занимания или от наднорменото тегло.

Болката в петите може да е и сигнал, че сте натрупали твърде много шлаки в организма.