Австралийска специалистка разби всички митове за глутена, оказва се, че...
Напоследък все по-често се говори, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето. Австралийска специалистка обаче твърди, че това не е така, освен ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БТА.
Безглутеновото хранене се превърна в световна тенденция и към нея се придържат дори хора, които могат да включат протеина в режима си.
Сюзън Махади е гастроентероложка и преподавателка в университета Монаш в Австралия. Тя съветва хората да не избягват глутена, освен ако не страдат от болестта целиакия.
И това е интересно: Елиминационната диета – защо е добра за всеки - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
"За хората без целиакия няма съществуващи доказателства, които да подкрепят твърденията, че стриктната безглутенова диета е полезна за здравето", казва тя.
"Дори е възможно обратното да е вярно и избягването на пълноценни зърнени храни, водещо до нисък прием на фибри, да е вредно", добавя специалистката.