Ботулизмът може да ни убие: Кои са най-опасните продукти

Лекар отбеляза, че опасността от ботулизма, наред с други неща, е, че е почти невъзможно да се види или помирише

Ботулизмът е сериозно заболяване, причинено от „ботулинови невротоксини“. При определени условия тези токсини се произвеждат в храните или фуражите за животни най-често от бактерии от вида Clostridium botulinum и след това се поглъщат с храната или фуража.

Походката издава колко години ще живеем

Лекар отбеляза, че опасността от ботулизма, наред с други неща, е, че е почти невъзможно да се види или помирише.

"Външният вид, вкусът или миризмата на продукта може да са напълно нормални, дори и да е замърсен. Някои признаци, като подуване на кутиите или странна миризма, може да предупредят за наличието на Clostridium botulinum, но липсата им не гарантира безопасността на продукта“, каза .

Тя каза, че симптомите на заболяването обикновено се появяват между 12 и 36 часа след отравянето. Това може да включва слабост, затруднено дишане и преглъщане, двойно виждане, сухота в устата и мускулна парализа.

Кои са най-опасните продукти от гледна точка на ботулизъм, виж в zdrave.to.