Бургерите стават като цигарите, забранява се да...

Необходими са кампании за обществено здраве като тези срещу тютюна, за да се ограничат опасностите от СПХ, смята Карлос Монтейро

Да се сложат зловещи реклами върху зърнените закуски, протеиновите блокчета, газираните напитки, готовите ястия и храненето от вида „фаст фууд“, защото тези храни водят до пандемия от затлъстяване и диабет.

За това призовава ученият по проблемите на храненето професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло, който всъщност е измислил термина „Свръхпреработени храни“ (СПХ).

Поводът да се повдигне дискусията е Международният конгрес по затлъстяването, който се проведе миналата седмица.

Свръхпреработените храни увеличават своя дял и своята доминация в глобалните диети въпреки риска, който представляват за здравето по отношение на увеличаването на риска от множество хронични заболявания“, каза Монтейро пред Guardian преди конференцията в Сао Пауло, цитиран от "Телеграф".

Острото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на свръхпреработени храни като зърнените закуски, протеиновите блокчета, газираните напитки, готовите ястия и храненето от вида „фаст фууд“.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината усреднена диета сега се състои от свръхпреработена храна.

За някои, особено хората, които са по-млади, по-бедни или са от необлагодетелстваните райони, това е типичната диета, която включва до 80% СПХ.

През февруари най-големият в света преглед от този вид установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни ефекта върху здравето, включително и по-високия риск от сърдечни болести, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт.

Монтейро и колегите му за първи път използваха термина СПХ преди 15 години, когато проектираха системата за класификацията на храните. Тя оценява не само хранителното съдържание, но и процесите, през които преминава храната, преди да бъде консумирана.

Системата поставя храните и напитките в четири групи: минимално преработена храна, с преработени кулинарни подправки, преработена храна и свръхпреработена храна.

Необходими са кампании за обществено здраве като тези срещу тютюна, за да се ограничат опасностите от СПХ, каза той пред Guardian в имейл.

„Рекламите за СПХ също трябва да бъдат забранени или силно ограничени, а предупрежденията на предната страна на опаковката трябва да бъдат въведени подобно на тези, които се използват в цигарените кутии“.

„Продажбите на СПХ в училищата и здравните заведения трябва да бъдат забранени и трябва да има тежко данъчно облагане на СПХ, като генерираните от това приходи да се използват за субсидиране на пресните храни“, призовава професор Монтейро.