Мнозина вярват, че проблеми със ставите имат само възрастните хора. Уви, американски хирурзи-ортопеди споделиха наскоро тревожни статистики, според които все по-млади хора се нуждаят от изкуствени стави. По техни данни операциите за подмяна на ставите при мъже и жени на възраст между 40 и 45 години са скочили двойно през последните 10 години, пише tialoto.bg.
Причините най-често се коренят във вредни навици и липса на достатъчно внимание и информация, твърди д-р Кейлин Моча от хирургическото отделение на болница Mount Sinai в Калифорния. Къде грешите?

Спортът ви се ограничава само до тичане
Много от пациентите на д-р Моча имат чудесен сърдечен тонус, признава самата тя. Но това не означава добро физическо здраве! Ако залагате единствено на кардио тренировки и в частност тичане, вие натоварвате само една определена група мускули. Важно е да давате разнообразие на тялото си и да го тренирате по различен начин. Почивката веднъж седмично е задължителна, за да може да се възстановите.

И това е интересно: ​Шиповете се получават и от неправилна стойка - четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Качвате килограми
Когато тичате, ставните ви връзки носят 7-8 пъти вашето тегло, обяснява Моча. Бегачите са доста по-застрашени от остеопороза на старини, категорична е тя. Изследвания показват, че хората с наднормено тегло са с до 40% по-рискови за подмяна на коленни стави от тези, които имат нормално тегло.

Пропускате разтягането
Гъвкавостта е важна не само за формата, а и за здравето ви. С годините мускулите стават все по-малко гъвкави и ако не им отделяте достатъчно време преди и след тренировка, сте застрашени от сериозни контузии.

Прекалявате с разтягането
Интензивните тренировки не са единственият начин да се контузите. Дори практикуването на йога може да се окаже опасно за вашите стави и връзки. Тялото има определен обхват на движение и ако рязко увеличите напрежението върху определени зони, може да се стигне до преразтягане на ставите, късане на връзки и т. н. Не се изсилвайте и ако не можете да направите някое упражнение, по-добре го модифицирайте.