Трудно се събират парите за новостроящата се болница във Варна на проф. Александър Чирков и проектът може да бъде замразен. Това съобщава "България Днес", цитирайки близки до прочутия хирург.


"Продадох имота си в София и реших, че е по-добре да остана във Варна, докато болницата стане готова. Винаги съм обичал морето, дори преди години плащах на младежи от ВМРО да чистят Варна и околностите от боклуци, за да не се излагаме пред туристите и чужденците", обясни любовта си към морската столица проф. Чирков преди две години, когато започна строежът на болницата.

За съжаление с днешна дата проектът на професора не може да продължи поради липсата на дългосрочно финансиране.
Иначе Чирков вече има свой екип от професионалисти.

"И на 78 г. започнах да обучавам новата школа от лекари, с които се гордея. От шест години мечтая за това", казва професорът.


Строителството на болницата се очакваше да започне през втората половина на годината, а инвестицията бе на стойност от около 50 млн. евро. "Забавихме се не заради парите, а защото избирах доста дълго кадрите, с които искам да започнем", каза светилото в хирургията и допълни, че се е спрял на 82-ма лекари, които ще бъдат изпратени на едногодишни специализации в Берлин, Виена и Ротердам. Успоредно с това, ако се намерят средства, ще върви и строителството на сградата на лечебното заведение.