Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина в МА – София през 1985 г. Специализира нутрициология в Свободен медицински факултет с ръководител проф. Божидар Попов. През 1995 г. завършва магистратура по психология в СУ „Св. Климент Охридски” със специалност клинична и консултативна психология.Работи последователно в неотложно звено и бъбречно отделение към МБАЛ „Христо Ботев” – Враца и 12 години в Центъра по хемодиализа към МБАЛ „Св. Анна” – София.От 2001 г. е ръководител на Консултативен център за безлекарствена терапия и личностна промоция „Санитас” – София.

Интересите му са насочени към натуралната хигиена – профилактично и лечебно хранене; холистична медицина, логотерапевтична психология.

Два са най-популярните видове бъз, които се използват у нас. Това са черният бъз (Sambucus nigra) и бъзакът (Sambucus ebulus). Първият е многогодишен храст или дърво, а вторият – тревисто растение, чиято надземна част отмира всяка есен. По отношение на тяхната най-използвана част – плодовете, в западноевропейската традиция предпочитание се дава на дървовидния черен бъз. Там те най-често се използват в кулинарията, след задължителна термична обработка.


Какви са полезните свойства на черния бъз и кога е той е отровен четете в най-полезния сайт Zdrave.to.