Каква е хранителната ценност на сезонните зеленчуци? Защо е важно да ги почистваме и измиваме старателно? Кой е най-подходящият начин за приготвянето им? С какво да ги комбинираме, за да се справим със зимното напълняване? 

Отговор на тези още въпроси вижте в интервюто с д-р Марин Мухтаров - специалист по вътрешни болести и гастроентерология в болницата в Кърджали. Д-р Мухтаров е преминал ендоскопско обучение в “Academisch Medisch Centrum” - Амстердам, Холандия и за първи път въвежда метода колоноскопия на територията на Кърджалийски регион. През 2015 г. завършва магистратура по “Обществено здраве и мениджмънт” в МУ-София, а през 2016 г. придобива образователната и научна степен “Доктор” в Националния център по заразни и паразитни болести, София. Отличен е с наградата “Проф. д-р Константин Чилов” за 2016 г. 

- Д-р Мухтаров, сега е сезонът на марулите. Доколко полезни са те и могат ли да бъдат и опасни? Как да ги измиваме, за да се предпазим от паразити например?

- Да започнем оттам, че зеленчуците, в т.ч. и марулите, притежават много добри вкусови качества заради съдържащите се в тях етерични масла и органични киселини. Те придават характерния вкус на зеленчука, който е най-наситен, когато го консумираме суров. Туршиите и киселото зеле също са полезни, но с отминаването на зимния сезон приключихме с тях. 

От зеленчуците се приготвят разнообразни ястия, като готвенето им цели, от една страна, да се запазят полезните вещества, а от друга - да са подготвени така, че да са по-лесно смилаеми и усвоими от организма. Преди обаче да стигнем до начина им на обработване, който може да е  механичен, химичен или топлинен, е важно да посочим, че от хигиенна гледна точка е важно почистването и измиването им. Особено на нискостеблените зеленчуци, каквато е марулята.

Цялото интервю с д-р Марин Мухтаров четете в zdrave.to