Замърсеният въздух в градската среда води до състаряване на кожата. Това потвърди дерматологът д-р Валерия Дингилева. Тя коментира ново изследване на западни дерматолози, които са установили, че мръсният въздух вреди на кожата на лицето. 
"Оказва се, че той води до по-бързата поява на бръчици на местата, където кожата е по-деликатна, появяват се по-тъмни петна, кожата става по-отпусната", посочи дерматологът пред Bulgaria ON AIR. 

Запитана как можем да се предпазим, д-р Дингилева отбеляза като главна необходима съставка Витамин C. 

"Колагенът, който е важен фактор за еластичността на кожата, най-много се унищожава от замърсяването, така че е хубаво да се използват различни серуми, които съдържат Витамин C".

Дерматологът изброи и кои необходими навици трябва да предприемем, за да предпазим кожата на лицето си от вредните замърсители във въздуха: "Важно е кожата да се почиства вечер след работа, но не с тежки химични съставки. Важно също е да се прави неутрализация на лицето с Витамин C, антиоксиданти, диацин, Витамин B. Да обърнем внимание и на здравословното хранене, на различни продукти, които съдържат антиоксиданти като плодовете малини, боровинки и ягоди. Пробиотиците също могат да се използват.

Третото важно действие, което е хубаво да предприемем, отбеляза д-р Дингилева, е защита на бариерата на кожата, която е увредена от фините прахови частици, които запушват порите и се уврежда омазняването на кожата, като се съхранява влагата вътре в нея". 

Дерматологът заключи, че замърсената градска среда може да доведе и до здравословни проблеми, като някои от тях могат да се появят под въздействието на стреса.