Сериозна инфекция, открита при елените, може да стане много опасна за хората. Данните за инфекцията, открита сред елените, на пръв поглед изглежда като шега. Но в нея няма нищо смешно и весело - сериозното заболяване може бързо да прекрачи междувидовата бариера и да се прехвърли върху хората, предизвиквайки огромна епидемия.
"Бясът по елените" може да протича много по-агресивно, отколкото отдавна изучената гъбестата енцефалопатия сред едрия рогат добитък - заболяване, по известно като "луда крава". 

Избухването на заразата сред елените в Северна Америка е регистрирано през 2016 година. Основните симптоми са "пустият поглед", рязка загуба на тегло и непредсказуемо поведение. Опасенията на учените са свързани на първо място с тревожните резултати от изследванията върху макаци резуси. Изяденото от тях месо на заразени елени води до инфекция и на приматите. 


Канадски и американски епидемиолози предупреждават, че ефективно лекарство против "Бяса по елените" вече е в етап разработка, но това не означава, че човекът в случай на заразяване ще успее бързо да се спаси. 

Превод и редакция: БЛИЦ