Съвременната физиотерапия и рехабилитация ефикасно повлияват заболявания от почти всички медицински области“, каза в интервю за в. “Доктор”  началникът на отделението по “Физиотерапия и рехабилитация” в болница “Тракия”- Стара Загора, д-р Антония Василева. Повод за това интервю е писмо от наш читател, който се интересува какво включва физиотерапията като процедури.Той споделя, че  попаднал в такъв център след операция на менискус с надеждата, че ще помогнат за възстановяването му. Но се оказало, че всичко, което приложили като физиотерапия и рехабилитация, било “да му пускат ток по 10 минути” в продължение на 10 дни. Разбира се, не почувствал почти никакво облекчение. Няма съмнение, че има много добре оборудвани центрове по физиотерапия и рехабилитация, особено към големите болнични заведения. Темата си заслужава да бъде обсъдена, а хората - информирани, затова вижте какво каза в интервюто си д-р Антония Василева. 

- Д-р Василева, пациентите обикновено упорито търсят хапчета при здравословни проблеми и не се сещат за физиотерапия например, освен когато задължително се налага. Защо?
- Защото слабо познават физиотерапията като средство за лечение. Самото название “физиотерапия” произхожда от гръцките думи “физис” - природа и “терапия” - лечение. Нека запомнят, че лечението на заболявания от почти всички области на медицината се повлияват ефикасно с методите на съвременната физиотерапия и рехабилитация. Физиотерапията е много интересна област от медицината. Тя обаче е недостатъчно популярна като ефективно и безвредно средство за решаване на здравословни проблеми от различен характер. 

- Защо е недостатъчно популярна физиотерапията?
- Факт е, че и  много от лекарите пропускат да насочат своите пациенти към лечение със средствата на физиотерапията и кинезитерапията. 

- Какви са най-честите ви пациенти? 
- При нас се лекуват предимно следоперативни пациенти при ортопедични заболявания: основно алопластики и метални остеосинтези на тазобедрени и коленни стави, както и други ортопедични заболявания и състояния. Освен това лекуваме пациенти, претърпели мозъчен инсулт, които имат нужда от възстановяване на двигателните си способности. Ние обаче искаме да обхванем повече хора, страдащи от дегенеративни ставни увреждания и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Защото можем да им помогнем ефективно с помощта на богатия набор от модерни апарати, опитни лекари, рехабилитатори, медицински сестри и санитари.

Какво представлява кинезитерапията? Кога се проявява ефектът от процедурите, както и останалите въпроси от интервюто с д-р Антония Василева четете в най-полезния сайт zdrave.to