Ракът на гърдата е една от най-тежките диагнози в съзнанието на всяка жена. Според Световната здравна организация съвременният начин на живот води до увеличаване на честотата на това заболяване.

Холивудската звезда Анджелина Джоли не само си направи двойна мастектомия, за да избегне риска да се разболее от рак, но и разказа пред света за поредицата изследвания и процедури, приключили успешно през април 2013 г. Решението за премахване на гърдите си актрисата взе, след като майка й Маршелин Бертран почина през 2007 г. от рак на яйчниците и след като изследванията на самата Анджелина доказаха наличието на гена BRCA. Наличието на този ген според специалистите означава, че носителят му има 87% риск от развитие на рак на гърдата и 50% от рак на яйчниците.
Кои жени трябва да се подложат на генетично изследване? Какъв е пътят, който трябва да извървят, за да избегнат развитието на туморния процес? На тези въпроси отговори в новия брой на в." ДОКТОР" пластичният онкохирург д-р Ильо Стоянов.- Д-р Стоянов, кога започва да се говори за първи път в историята за рак на гърдата?
- Заболяването е описано още в египетските папируси. Реално обаче началото на съвременната онкология започва XVII - XVIII век, когато са правени първите опити за операция. През 1895 г. хирургът Уилям Халстед прави т.нар. радикална мастектомия. Оттогава води начало и съвременното лечение на рака на гърдата. То е претърпяло много голямо развитие, сега са познати над 60 000 комбинации и варианти за лечение според хистологичните резултати, стадия на заболяването, прогностичните фактори и генетичните предразположености на жената. Лечението включва не само хирургия, а и лъчетерапия, лекарствена терапия, психотерапия.

- Каква е заболеваемостта у нас и по света?
- Броят на жените, болни от рак на гърдата по света, се увеличава с бързи темпове. Всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случая, показва информация на Световната здравна организация. Тенденцията е в цял свят, не само в България. Между 3500 и 3600 жени годишно се разболяват от рак на гърдата у нас, като между 1000 и 1200 загиват от това заболяване
Наблюдава се и тенденция за подмладяване на заболяването - по-често се откриват карциноми на гърдата при млади жени. Причината не знаем със сигурност, но най-вероятно е свързана с начина на живот, начина на хранене, ражданията на по-късна възраст, прекомерната употреба на хормонални и контрацептивни препарати.
По-ранното идване на цикъла, късното раждане или закъсняла менопауза, прекомерна употреба на алкохол са сред най-вероятните основни фактори, които влияят върху честотата на заболяването. Доказано е, че жени, които пият по 80 мл концентрат всекидневно или пък същото количество алкохол от друг вид по-често боледуват от рак на гърдата. Хормоналната контрацепция и въобще употребата на хормонални препарати, ако е продължила над 10 години, също покачва риска от развитие на рак на гърдата.

- Увеличиха ли се пациентките за профилактична мастектомия след радикалната постъпка на Анджелина Джоли?
- По-скоро има хаотично брауново движение. Жените не са запознати, нямат представа какво да предприемат и се лутат безцелно по изследвания и консултации. Има пациентки с фиброаденоми, които премахват жлези, поставят след това някакви импланти и не се чувстват добре.

Всичко за рака на гърдата, както и какви са симптомите, че нещо не е наред, четете в най-полезния сайт zdrave.to