Д-р Димитър Стаматов е ортопед-травматолог в МБАЛ Медлайн Клиник в Пловдив. Специално за в. “Доктор” той обясни терапевтичните методи за най-честите проблеми на опорно-двигателната система. 

- Д-р Стаматов, каква е терапията срещу болки в кръста? 
- Лечението се провежда с една-единствена инжекция. Посредством безболезнен достъп с тънка игла в областта на кръста се поставя лекарство, което съдържа кортикостероид и противовъзпалителни вещества. Разтворът облива нервните коренчета и по този начин премахва болката и възпалението им. Приложеният анеститик заедно с кортикостероида премахват възпалението и веднага повлиява болката. Мускулатурата, която е в тежък спазъм, се отпуска. Болката постепенно се редуцира и окончателно изчезва 2-3 дни след манипулацията. Ако наред с това човек промени и вредните си навици, не носи тежки неща, не прави резки движения, не се обува изправен, може да си спести следващи болки в кръста. С поставянето на такава инжекция се повлияват бързо и острите състояния, “сецването”, както го знаят хората, и хроничните болки в кръста и краката. По този нов метод на момента се отстранява спазъмът на мускулатурата и човек може да започне активно рехабилитация и режим, за да се върне бързо към нормалния си начин на живот.

- Какви са предимствата на този сравнително нов лечебен метод?
- Предимствата на този интервенционален подход, който е популярен в САЩ и Европа, спрямо класическото медикаментозно лечение през устата са няколколко. Приемът на кортикостероиди и обезболяващи продължително време през устата или мускулно, предполага доста големи странични ефекти, най-често кървене и язва на стомаха, увреждане на бъбреците и черния дроб. Освен това продължителното лечение с различни обезболяващи и противовъзпалителни средства дава временен и непостоянен ефект. Ето това е основното предимство, защото новият метод за лечение включва поставянето на специална инжекция, която не предизвиква никакви странични ефекти поради малката доза приложени медикаменти. Другото предимство е кратката манипулация, която отнема 10-15 минути - с цялата подготовка и вкарването на иглата под рентгенов контрол до точното място. И най-важното: гарантиран е както моментният, така и дългосрочният ефект от процедурата, който може да продължи месеци, а понякога и няколко години.  

- Има ли статистика за ефекта от такова лечение?
- От 30 до 60% от хората, които са третирали болки в кръста с епидурално приложение на противовъзпалителни медикаменти, са получили облекчение и са избегнали операция. Това сочат статистическите данни, резултат от хиляди изследвания в САЩ и Европа, които са публикувани в реномирани медицински издания. 

- Поема ли се това лечение от Здравната каса?
- Да, поема се от Здравната каса, а прегледите при ортопедите в нашата болница са безплатни.- Прилагате и нов миниинвазивен метод за лечение на кокалче на краката. В какво се изразява този нов метод?

- Този проблем е не само визуален и естетичен, той е и анатомичен. Освен това е масово срещано състояние, като по-често страдат жените. Проявява се с ежедневни болки и засилващи се с годините деформации, които след палеца постепенно обхващат втория и третия пръст на крака. В краен стадий се стига до мазоли, язви и труднозарастващи рани по пръстите и стъпалото. При такива състояния не помагат каквито и да са подложки, фиксатори, пръстени и други методи. Тези средства са само търговски трикове, които още повече задълбочават проблема. Разбира се, новият вид операция е много добра алтернатива. Тя не е прилагана досега в България. Само за петнадесетина минути проблемът с щръкналите кокалчета по краката се решава напълно. Този оперативен метод се прилага с изключителен успех в Америка и Западна Европа и е предпочитан от повечето холивудски звезди. Операцията се извършва със спинална упойка в кръста, при която само краката са упоени. Белегът е около един сантиметър, а възстановяването е два пъти по-бързо в сравнение с прилаганите досега методи за лечение на този проблем. Поставя се една игла до палеца на крака, която се премахва месец след оперативната намеса. Носи се специална постоперативна обувка в продължение на 45 дни. Поради простотата на метода и бързото възстановяване на пациентите след операцията могат да се оперират и двете ходила едновременно. И тази оперативна намеса се покрива напълно от НЗОК.

Как специалистът лекувате шипове в глезена, как се проявява и какви са причините четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.