Мръсното спално бельо може да застраши здравето на човек, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Според докторът по хигиена Лиса Акърли е препоръчително да го изпираме веднъж седмично или в краен случай през две седмици.

Когато пропускаме да изперем чаршафите си, те стават не просто мръсни, но и опасни каза специалистът.

Бактериите и гъбичките, които живеят в леглото, са предпоставка лесно да се пренесат гъбички на краката между партньорите. Със същия успех може да се заразим с вируси от чаршафите си.

"Помислете си за всички неща, които правите в леглото. Освен като място за спане, то служи и за работно място от вкъщи, за пиене на чай, маса за храна и дори като спалня за кучето или котката", каза д-р Акърли.

"В зависимост от това за какво използвате леглото си и колко чисти си лягате в него (и дали носите пижама), то може да бъде доста мръсно и да причини вреди на тялото ви", допълни тя.

Специалистът даде няколко съвета как да избегнем лошите последствия от мръсното спално бельо. На първо място отбеляза да почистваме редовно с прахосмукачка цялото спално помещение и матрак, а възглавниците да бъдат изпрани и подсушени, за да се избегне образуването на буци.

За по-лесна поддръжка е хубаво да се поставят калъфки.

По време на пролетното и есенното почистване трябва да се използва спрей за дезинфекция на матрака.

Хубаво е чаршафите да се перат на по-висока температура - 60 и дори 90 градуса.

Тъй като бактериите се развиват най-добре на телесна температура, 30-40 градуса при прането не вършат работа при борбата с тях.

Други от препоръките бяха да се взима душ преди лягане, пижамата трябва да се сменя на всеки три дена, по-често почистване, ако има болен вкъщи, одеяло за кучето или котката, което да се сменя веднъж седмично.