Доц. д-р Красимир Минкин е ръководител на единствения екип  у нас в Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Св. Иван Рилски“, който практикува дълбока мозъчна стимулация (ДМС) при лечението на Паркинсон.

През 2013 г. екип, доц. Минкин и д-р Калоян Габровски, извършиха първата процедура по имплантиране на устройство за ДМС в България. От тогава 32-ма пациенти са се подложили на това лечение. Въпреки че в света методът се практикува от години и е предпочитан за облекчаване симптомите на напреднала Паркинсонова болест, у нас той все още не е много популярен.

Причината е, че доскоро пациентите трябваше сами да заплащат за медицинското изделие, което е в основата на манипулацията, а неговата цена е 40 000 лв. От началото на 2019 г. имплантите за ДМС вече се поемат от НЗОК.

На специална пресконференция в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” доц. Минкин и д-р Габровски разясниха пред представители на българските медии какво представлява дълбоката мозъчна стимулация, в кои фази на болестта на Паркинсон се прилага методът и до какви подобрения води той.

Кой метод лекува Паркинсон научете на Zdrave.to