Коронавирусът е считан за един от палачите на съвременната икономика, след като милиарди по целия свят спряха да работят през изминалите седмици, а няколко хиляди дори намериха смъртта си. Но цената, която плащаме в момента, носи и своите позитиви.


Когато погледнем картата с Индекса на качеството на въздуха, ще видим, че светът диша.

Дишаме и то за пръв път от Бог знае кога.

През изминалите десетилетия на индустриализация околната среда се превърна повече в тема на разговор на различни международни форуми, отколкото в реален казус пред световните лидери. Малки и големи надигат периодично своя глас пред кимащите погледи на Доналд Тръмп, Си Дзинпин, Ангела Меркел, Владимир Путин и всички останали лидери на най-могъщите икономики, но гласовете оставаха в пустиня, докато не се появи една глобална невидима заплаха.

COVID-19 несъмнено ще остане в историята, като един от най-разрушителните вируси на модерния свят, независимо, че е имало далеч по-смъртоносни зарази от него. Той се превръща в отрезвителния шамар, който удря през лицето онези, които винаги изчисляват щетите във финикийски знаци.

Нито земетресение, нито цунами, нито торнадо притежават силата да накарат човекът да спре за миг и да е огледа. Но, както в класиката “Война на световете“ от Хърбърт Уелс, хората трябва да сме благодарни за невидимия свят, който ни заобикаля. И, ако в романа, бактериите и вирусите ни защитават от нашественици, то в реалния живот те ни предпазват от самите себе си.

Нека се върнем отново на картата с качеството на въздуха. Там ще видим скала от “добро“ към “опасно“, за да сме наясно къде фините прахови частици задушават населението по света. Европа в момента масово свети в зелено и жълто, като само на някои места въздухът е “нездравословен“.

Това се случва само в Чехия, Словакия и части от Гърция, докато в нашата родина единствено Бургас е на горната граница на “умереното“ качество  на въздуха.

В Северна Америка единствено Канада изостава до известна степен от световната тенденция, като на Западния бряг се наблюдават сравнително лоши нива на праховите частици.

Въпрос на време е Индия и Китай също да покажат своите положителни резултати, като и там масово виждаме жълти индекси.

След месец, два или дори година истерията от коронавируса ще отмине, но по-важното е какви ще са изводите, които ще си направим. Ще продължим ли да пренебрегваме здравето на себе си и околните или най-накрая ще разберем, че планетата не ни дели на бедни и богати.

Майката природа периодично ни изпраща своите сигнали и след всяко едно нейно предизвикателство сме излизали по-силни. Дали ще е така и сега? Предстои да разберем.