Експерт обясни колко точно опасен за здравето е фипронилът
Допустимите нива фипронил не означават, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на инсектицида. Тя допълни, че допустимите стойности са в пъти под опасните. Това заяви д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене.
Фипронилът е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити, заяви д-р Цолова пред БНТ. Той е известно отдавна вещество.
Фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества, добави д-р Цолова.
И това е интересно: ФИПРОНИЛ – отровната съставка в храната ни! - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност. При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Полижувотът му в организма може да достигне десет дни. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне", каза още тя.
Д-р Цолова допълни, че при отравяне с фипронил, пострадва централната нервна система, като симптомите за отравяне за гърчове, тремори, нарушения на походката и равновесието. Засегнатите органи можат да бъдат черен дроб, бъбреци и щитовидната жлеза.