В нашите представи за секса истините битуват наред със заблуди, откровено изсмукани от пръстите. Аарон Керъл и Рейчъл Вриман от университета в Индиана посветиха цяла книга за анализ на най-разпространените митове. Ето някои от тях.

Мит № 1
Мъжете искат секс по-силно от жените

Това е един от най-разпространените митове, според думите на Аарон Керъл. „Според изследванията, половината от мъжете (по думите им) мислят за секс няколко пъти през деня. Това означава, че другата половина от тях са овладяни от такива мисли и щения по-рядко. При жените делът на тези, които мислят за секс постоянно, е по-малък – около 18%. Но ако говорим за средно ниво на влечение, разликите не са така съществени“.

Това, че мъжете правят секс повече от жените, не е вярно, продължава изследователят." Вземете самотните мъже на възраст от 18 до 24 години. Около половината от тях не са практикували секс в течение на година. Интересно е, че 5% от самотните жени в тази възрастова група съобщават, че са правили секс четири или повече пъти в седмицата и само 2% от мъжете. Тази ситуация се запазва до 30-ата им годишнина и едва след това мъжете изпреварват жените“.

Мит № 2
Стридите и шоколадът усилват желанието

Аарон Керъл е настроен скептично: „При сексуалното възбуждане има елемент на самоубеждение: ако човек вярва, че този или друг продукт действа възбуждащо, той ще почувства тази възбуда. Въпросът е в следното: ако изядете стридите, незнаейки предварително за техните предполагаеми свойства, ще изпитате ли възбуда?“

Може да се намерят тенденциозни разработки, които потвърждават възбуждащия ефект от някои продукти, но данни, получени при широка извадка, при спазване на строги научни методи, не съществуват.Някои привеждат примери с мишки, които се възбуждат при похапване на определени храни. Но ние разбираме, че човешката сексуалност е устроена далеч по-сложно. С храната в организма попадат определени вещества, но това още не е всичко. Сексуалността в значителна степен зависи от психологическото състояние.

Мит № 3
Обрязването занижава удоволствието от секса

Много съм слушал за това, че обрязването е лоша идея, защото намалява чувствителността на пениса и че след премахването на тази чувствителна плът главата на члена ще се търка постоянно в бельото, ще загрубее и по-слабо ще реагира на стимулации, - пише Аарон Керъл. Съществуват изследвания, които убедително доказват безпочвеността на тези опасения. Мъже, разпитвани за евентуални промени в усещанията след обрязване потвърждават, че манипулацията не само не е създала проблем в техния интимен живот, но, съдейки по всичко, е увеличила чувствителността на пениса.

Вижте кои са останалите 4 развенчани мита за секса на най-полезния здравен сайт Zdrave.to