Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ето как "митът за любовта" може да разруши здравето ни!

https://blitz.bg/zdrave/eto-kak-mitt-za-lyubovta-mozhe-da-razrushi-zdraveto-ni_news479957.html Blitz.bg

Стеротипите, романтичните жестове и това, което очакваме от партньора може да имат негативни последици не само за връзката, но и за здравето ни

Лондон, Великобритания 16 Ян. 2017, 10:55 2202 прочита 0 коментара
Романтиката може да бъде вредна, твърди проучвано, публикувано в „Индипендънт“. Но какво всъщност смятаме за романтична любов...
Тя най-често се описва по стереотипен начин – две сродни души, които се намират, за да се допълнят.

Скептиците пък твърдят, че истинската любов е мит, който датира още от времето на Платон.
В гръцката митология пък перфектните любовници били изобразявани като едно, разделено на две цяло, като желанието на всяка част е да се съедини с другата, когато я открие.

В съвременния свят митът се поддържа от популярните романтични жестове, любовни истории и доста често от романтичните комедии. Именно пресъздадените идеални отношения формират стереотип на поведение у хората, твърдят психолозите. Основата на любовните отношения също се върти около тях.

И в същото време все повече хора се убеждават, че „идеалната“ половинка не съществува:
„Показват го и разводите, които доказват, че този идеал не съществува“, обясняват авторите на проучването.

Виртуалният свят става все по-масов начин хората да избягат от действителността.
А онлайн запознанствата, флиртуването и „секс съобщенията“ често се използват като начин да се преживява връзката. Психолозите обаче предупреждават – когато любовният живот е изцяло виртуален, това крие много рискове.

Те обясняват, че реалността „не може да се конкурира с виртуалния свят“. Там всичко е много по-лесно, по-романтично, но и по-фалшиво. Връщането в действителността, обаче ставала все по-трудна, тъй като хората виждали, че романтика в ежедневието почти няма.

Последиците от любовта
Дългосрочните последици са по-малко известни, но можем да предполагаме. Ние знаем, че качеството на нашите социални взаимоотношения и обстоятелства може да има силно влияние върху нашия мозък. Доказано е, че емоционалната травма се отразява и на физическото ни състояние.

Учените твърдят, че „разбитото сърце“ наистина може да ни разболее
В дългосрочен план въпросните процеси може дори да изиграят водеща роля за психичното здраве на човек, твърдят още учените. Те обясняват още, че представите за романтиката, любовта и брака представят нашата същност и се формират от ранна детска възраст: „Те започват в ранна детска възраст и продължават през юношеството и зрелостта": „Крайно време е да спрем гоним измислена любов. Актовете на любовта са толкова разнообразни, колкото хората, които ги обменят помежду си. И ако прекъснем мита за романтичната любов, можем да приемем по-реалистичните очаквания, а това ще доведе до обратния ефект – ще ни даде по-щастлив и здравословен живот“.

Източник: vesti.bg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам