Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден закусвате овесена каша
Винаги се опитвам да ям овесена каша за закуска, но това е най-вероятно навик, който остана от детството ми. Баща ми винаги казваше, че овесена каша прави човек силен. Закуската - е много важна за организма, затова трябва да е полезна и да даде на човек енергия за предстоящия ден. Овесената каша е една от най-добрите възможности за закуска, тъй като съдържа голям брой протеини, витамини, въглехидрати и хранителни вещества. Повечето от нас знаят, че хранителните влакна са полезни за храносмилателния тракт, но се оказва, че някои влакна имат повече предимства от други. Например, бета-глюкан, който спомага за намаляване на холестерола в организма. Овесената каша е наситена с бета-глюкан, гелообразуващо влакно, което се намира под обвивката на зърното. Многобройни проучвания показват, че дневната консумация на овесена каша намалява риска от колоректален рак. Около 2 милиона души са участвали в мащабни изследвания. Вестник на Американския колеж по хранене публикува резултатите от проучване, в което половината от участниците закусвали овесена каша, а другата половина консумират различни видове зърнени закуски, пише zajenata.bg. Всеки човек е ял храна, съдържаща 363 калории, но тези, които ядат овесена каша, са останали по-дълго сити и следователно могат по-лесно да отслабнат. Овесът е богат на въглехидрати и затова осигурява на тялото ценна енергия. Ако искате да останете сити възможно най-дълго, най-добре е да ядете каша. За да се обработва зърното, ензимите, съдържащи се в слюнката и стомашно-чревния тракт, са принудени да работят усилено. В допълнение към въглехидратите, овесът съдържа витамин В и витамин Е, които помагат на организма да се справи с болестите. Овесената каша е богата на полезни мазнини, които са необходими за кръвните клетки и кръвоносната система като цяло. Изследванията, проведени в Харвардския университет, показват, че хората, които ядат овесена каша, са по-малко склонни към сърдечни и белодробни заболявания. Жените, които ядат 2-3 порции овесени ядки на ден, 30 на сто имат по-нисък риск от смърт от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които ядат една порция или не ядат изобщо. В овесена каша, в сравнение с други зърнени храни, съставът на протеини, мастни киселини и аминокиселини е най-добре балансиран. Една порция (около 8 супени лъжици) овесена каша осигурява на тялото 15% от препоръчителния дневен прием на протеини. Това е чудесно решение, ако искате да намалите консумацията на месо. Вероятно вече знаете, че диетичните фибри имат положителен ефект върху храносмилането, препоръчва се използването на 25-35 грама влакна на ден. 1 порция съдържа 1/5 от дневния прием на фибри. Ако започнете деня с порция каша, тялото ви ще ви бъде много благодарно за това! Диетичните фибри помагат на червата да работят по- добре и предотвратяват запек, както и поддържат чувство за ситост. Овесът се съдържа в повечето продукти за грижа за кожата и помага при възпаление на кожата. Проучванията показват, че е ефективен и при кожни заболявания като екзема и дразнене. Овесът съдържа много антиоксиданти, например авентартамиди, които се срещат само в него и имат няколко полезни свойства. Те помагат да се справите със сърбеж и различни възпаления по кожата и също така спомогнат за намаляване на кръвното налягане. Разбира се, знаех за ползите от овесена каша, особено за закуска, но нямах представа, че са чак толкова много Ако искате да диверсифицирате малко диетата си, има много различни варианти за всеки вкус. Например, през есента можете да добавите ябълкови филийки, стафиди или ароматна канела в овесена каша, а през лятото дори пресни ягоди или боровинки ще бъдат от голяма полза Споделете тази статия с вашите приятели във Facebook, така че те също да знаят за ползите от овесена каша!
Венците ми спряха да кървят благодарение на това пюре
4 симптома, които издават сериозни проблеми с червата1. Намаляване на холестерола
2. Предотвратяване на колоректален рак
3. Намаляване на теглото
4. Осигуряване на много енергия
5. Предотвратяване на сърдечни и белодробни заболявания
6. Съдържание на голямо количество протеин
7. Ползи върху храносмилането
8. Кожни ползи
9. Съдържание на голям брой антиоксиданти