Ето кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак
Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин
Портокалите, гроздето и морковите съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства, съобщава БТА. Специалисти от лондонския Имперски колеж установиха, че от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите.
За да открият кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак, учените са въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, "обучен" да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак. Той разграничил 110 с противораков ефект. Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая.
Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа още в кориандъра и копъра. В чая пък има много катехини, терпеноиди и танини, които намаляват увреждането на ДНК, потискат възпалението и убиват раковите клетки.